چربی گیر CPI یا Corrugated Plate Interceptors
چربی گیر ثقلی معمولاً برای زدودن و حذف روغن، گریس و نفت به صورت آزاد و غیرامولسیون به کار میرود. از نظر تئوری فرآیند جداسازی در جداکنندههای ثقلی براساس قانون استوکس در غیاب جریان توربولانسی و جریانهای گردشی پیشبینی میشود. بنابراین در عمل، بازدهی جداکننده ثقلی بستگی به طراحی دقیق هیدرولیک جداکننده و زمان ماند پساب دارد.
این نوع شناورها برای حذف و کاهش روغنهای امولسیون طراحی نمیشوند، بلکه فقط برای روغنهای آزاد مورد استفاده قرار میگیرند. از آن جمله میتوان نفت، روغن زیتون و روغن و چربیهای موجود در فاضلاب رستورانها را نام برد. از این نوع شناور سازها میتوان به دو نوع API و CPI اشاره نمود.
جداکننده / چربی گیر CPI :
جداکنندههای CPI که گاهی به نام TPI یا Tiled Plate Interceptor نیز خوانده میشوند به طور گستردهای جایگزین جداکنندههای API و مخازن تهنشینی اولیه شدهاند. این واحدها فقط نیاز به 15 تا 20 درصد از فضای مورد نیاز یک جداکننده API داشته و به طور چشمگیری هزینه ساخت و نگهداری را کاهش میدهند.
واحدهای CPI از مجموعهای از صفحات موجدار تشکیل میشوند که با زاویه 45 تا 60 درجه داخل مخزن قرار گرفتهاند. اگر صفحات با زاویه 60 درجه قرار بگیرند، ذرات جامد به سهولت از روی صفحات به سمت پایین لیز خورده و در کف مخزن جمعآوری میشوند.
از مهمترین مزایای یک جداکننده CPI نسبت به API میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بالا بردن راندمان جداسازی مواد روغنی و لجن پساب
- ایجاد جریان آرام بین صفحات
- کاهش قابل توجه فاصله و مسافتی که ذرات روغن باید طی کنند تا به سطح برسند (حداکثر 1 اینچ)
- تحت تاثیر قرارنگرفتن توزیع جریان در داخل جداکننده به وسیله وزش باد
- تخلیه آسان لجن و مواد تهنشین شده در جداکننده
- کاهش چشمگیر هزینه ساخت جداکننده به خصوص در مواردی که نیاز به مواد مقاوم در برابر اسید باشد.
- این واحدها به آسانی قابل محافظت بوده و نیازی به هیچگونه قطعه متحرک واقع در زیر آب و قطعه قابل تعمیر ندارند.
چربی گیر CPI به طور گستردهای در بسیاری از صنایع برای جداسازی آب و روغن به کار می رود اما در پالایشگاهها با استقبال کمتری روبرو شدهاند. به این دلیل که این واحدها قادر به پذیرش و تحمل شوکهای حاصل از افزایش ناگهانی بار آلی و جریانهای با حجم زیاد به خوبی جداکنندههای API نیستند.
چربی گیر CPI نسبت به جریانهای پساب عبوری و بار روغن دارای محدودیتهایی میباشند که باعث کاهش راندمان عملکرد واحدها میشوند. مقدار جریان گذرنده از واحدهای CPI با مساحت صفحات و حجم واحد متناسب میباشد و مخازن CPI معمولا شامل 12 تا 48 صفحه موجدار بوده که به صورت موازی در داخل محفظه نصب میشوند. فاصله صفحات از یکدیگر بین 75/0 تا 1.5 اینچ میباشد. جنس صفحات بسته به مشخصات فیزیکی و شیمیایی پساب ممکن است فلزی و یا پلاستیکی باشد و معمولاً با توجه به pH پساب از مواد پوششدهنده مقاوم در برابر خوردگی استفاده میشود.